Åkerby Herrgård – Nora

Vi trodde först vi åkt fel. Men skylten visade bestämt att vi hade åkt rätt. Visserligen regnade det kraftigt men ”Herrgården” var ingen synvilla. Ett vackert trähus från äldre dagar med två små ”flyglar” visade sig vara receptionen. De låga långa husen lite längre bort som mest påminde om baracker eller ett vandrarhem var själva hotellet… Inte herrgården alltså.

När vi klev in i receptionen var den obemannad och en telefon stod framställd på disken med en lapp att om man behövde hjälp med något så kunde man ringa ett visst telefonnummer. Sagt och gjort. Vi ringde upp och meddelade att vi ville checka in… Efter en liten stund kom en man springande, efter visst letande i datorn konstaterade han att han inte kunde hitta oss, men vi fick slutligen ett rum i alla fall.

Rummet som vi tilldelats var inte ett dubbelrum. Det fanns visserligen två sängar, men i varsin ände av rummet. Någon romantik skulle alltså inte ske här. Vi prövade att möblera om, men den ena sängen (ihopfällbar extrasäng) var fem centimeter högre än den andra så det funkade inte att göra rummet till ett dubbelrum. Utöver att det var trångt, tråkigt och älgfotografier på väggarna så kände vi oss uppgivna. Vi hade rest långt (drygt två timmar) och hade längtat efter att få checka in och sedan äta en god bit mat. Och fick nu detta problem istället.

Vi övervägde redan här att lämna stället och åka någon annanstans, men bestämde oss för att försöka byta rum först. Vi gick till restaurangen och fick tala med en av de ansvariga som inte riktigt förstod vårt problem med att sängarna inte stod ihop, men att hon skulle ordna oss ett annat rum. Vilket så skedde – utan problem (detta faktum att personalen var tillmötesgående är ett av våra sällsynta plus i den här recensionen).

Rummet vi fick nu gick i samma teracottafärg fast med fotografier på olika bröd på väggarna. Det finns inget att anmärka på, förutom avsaknaden av ”Herrgårdskänsla”, men det var rent och fräsht. Den lilla toan innehöll en dush, dock utan tvål på handfatet, däremot fanns det en tvålhållare i dushen, så när man skulle tvätta händerna fick man hämta tvål från dushhörnan. De hade kunnat kosta på sig en tvålhållare även vid handfatet kan man tycka.

Middagen på Åkerby Herrgård serverades i en separat byggnad som kändes fräsh och luftig. Vita dukar och levande ljus på bordet. Jag började fotografera den fina orkiden som stod i fönstret men slutade raskt när jag upptäckte att det var en konstgjord blomma. Konstgjord är för övrigt ett ord som jag skulle kunna använda på hela den här upplevelsen. Maten smakade för övrigt bra, även om den inte överensstämde med menyn (det lovades kantareller till lammet – men det var champinjoner på tallriken tex). Efterrätten som bestod av en Dafgårds frysta halloncheesecake hade vi gärna varit utan. Som sagt, det lät bättre i menyn än vad det var i verkligheten. Servitrisen glömde bort att ta bort menyerna som låg kvar på bordet hela middagen, och bröd till maten fick vi lov att be om…

Frukosten som brukar vara något att se fram emot när man övernattar på hotell var inte på något vis överraskande. Tomma fat och brödkorgar. Personal som glömde fylla på mjölk till kaffet osv.

Notera att vi hade sett fram emot en skön avslappnad weekend i Herrgårdsmiljö, och fick detta. Den enda som skulle kunnat vara glad i en sådan situation är nog den som bokat ett vandrarhem, men fick snäppet bättre. För oss som bokat en weekend i Herrgårdsmiljö framstår detta ställe som ett skämt. Tummen ner från oss. Ingen lyxkant på Åkerby Herrgård i Nora!

Annonser

Om lyxkanten

Intresserad av livets lyxkant!
Det här inlägget postades i 1 lyxkant av 5 möjliga, Övernattningar, Slott & Herrasäten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s